|
Jezte zdravě
Zjitění závadnosti potravin prodávaných zejména v hypermarketech poslední dobou přibývá a nevypadá to, e by se podařilo tento trend zastavit. Podvádět je prostě dobrý business, nebo se tak lumpárnám v poslední době říká. Topit nepoctivce ve Vltavě je dnes povaováno za poruení jejich lidských práv a tak nám nezbývá, ne se stále více spoléhat na vlastní produkci, tedy pokud máme to těstí, e vlastníme víc půdy ne je v květináčích na balkóně.
Jetě e se dnes dá nakupovat přímo od zemědělců na farmářských trzích. Jene zpracovávat vlastní i koupenou produkci zeleniny a ovoce je náročné na čas i síly a proto bude nutné pořídit nějakou tu mechanizaci.
Brambory
Asi nejdůleitějí součástí naeho jídelníčku, kterou si dokáeme vypěstovat je brambora. Jejich nejrozumnějí uskladnění je ve studeném a přiměřeně vlhkém sklepě, co můeme v omezeném objemu nahradit chladničkou, zejména speciální přihrádkou na zeleninu, případně vyrobit hranolky, krokety a podobné. Ty je vak třeba předsmait, protoe by je mráz jinak znehodnotil.
Nejprve ale musíme okrábat brambory a nakrájet na pokud mono stejné hranolky. Pro obojí můeme vyuít kuchyňský robot, který je vybaven struhadlem s kotoučem na hranolky a loupačkou brambor, která není příli obvyklá. Její nevýhodou je ale poměrně velký odpad, pokud se chceme vyhnout větímu vykrajování a dočiování. Nakrájené hranolky obsahují také okrajové hranolky podstatně meních rozměrů, které můeme vyuít například do bramboráku. Rozhodne je nesmate spolu s hranolky, připálily by se. Hotové hranolky pak předsmaíme ve fritéze na 120°C po dobu asi 5 minut. | Horkovzduná fritéza Philips smaí téměř bez oleje | Zde je důleitá stabilní teplota, proto není vhodné pouívat pánev, kde je málo oleje, který velmi rychle zchladne při vloení hranolků. Výhodou fritézy, a to vdy při smaení, je velké mnoství oleje, které zchladne podstatně méně ne trocha oleje na pánvi. Z toho také vyplývá, e čím je oleje více, tím lepí výsledky smaení budou. Vysoká teplota rychle zatáhne potravinu a ta nenasává tuk tak jako při smaení v chladném oleji. Proto jsou kvalitní fritézy vybaveny také výkonným topným tělesem, které teplotu rychle dorovná. Zmrazené hranolky smaíme při teplotě 180°C.
Obdobným způsobem můeme postupovat u kroket, ale zmrazit můeme i předmaené bramboráky. Pokrmy z vařených brambor jako knedlíky není třeba před mrazením předsmaovat, pokud na nich nechceme vytvořit krustu jako u kroket.
Zmrazte
Po úplném vychladnutí můeme hranolky zamrazit. Pokud chceme zamrazovat, omezuje nás mrazící výkon mrazničky, který je udáván v kg / 24 hodin, co je hmotnost potravin, které můeme za den nově zamrazit. Doporučuji, kromě dodrení tohoto omezení, navíc rozdělit hranolky (i jiné zamrazované potraviny) do neprodyně uzavřených sáčků o velikosti, kterou spotřebujeme najednou. Potraviny se tak zamrazí rychleji a tedy etrněji. Správné zmrazování toti probíhá co nejrychleji, naopak rozmrazování má být pozvolné. Neprodyně uzavřené sáčky zabraňují sublimaci vody z potravin, které je degraduje a tedy vydrí o něco déle a sublimovaná voda se nesráí jako led na výparnících. Pokud nemáte mrazničku NoFrost bylo by nutné častěji odmrazovat a spotřeba energie by stoupala s vrstvou ledu na výparníku...
A jak získáte hermeticky uzavřené sáčky? Pouijte svářečku fólií. Je to jednoduchý přístroj, který se ale vyplatí nejen pro ukládání potravin v chladničce. Výhodné je, pokud umí také vakuovat, tedy odsát vzduch ze sáčku jetě před jeho uzavřením. Tak se prodlouí doba moného skladování potravin stejně jak to známe u vakuovaných potravin z obchodů.
Zelenina a ovoce
Pro uchování zeleniny zmrazením je nejvýhodnějí ji předem nakrájet nebo připravit kostky. Tak vyuijete nejlépe prostor v mrazničce. Zeleninu je pochopitelně nejlepí konzumovat čerstvou jen řádně omytou. Při vaření se teplotou ničí některé vitamíny, naopak některé látky se vařením aktivují. | Ukládání ovoce a zeleniny do mrazničky má své výhody - mraznička Whirlpool | Vaření ve vodě ničí a vyplavuje ve vodě rozpustné vitamíny (Vitamíny B: thiamin, riboflavin, kyselina pantotenová, pyridoxin, kyselina listová, biotin, niacin nebo vitamín C), co tolik nevadí u polévek, ale pro podávání samostatně je rozumnějí vyuít vaření v páře, které je k vitamínům etrnějí. To velmi omezuje pouívání tuků, proto jsou jídla hodnotnějí, zdravějí a vhodná pro dietní stravování.
Pro vaření v páře lze vyuít iroké nabídky parních hrnců. Ty vyberte podle velikosti. Mějte na paměti, e zde můete připravovat několik jídel, bez jejich vzájemného ovlivnění pachem nebo chutí, najednou ve zpravidla a třech patrech. Podle velikosti domácnosti vyberte objem hrnce. Rychlost výroby páry ovlivňuje kromě konstrukce hrnce také příkon výrobníku, který se pohybuje větinou od 800 W do 2000 W. Důleitou vlastností je monost doplňování vody za chodu, bez nutnosti odebrání nádob s potravinami. Mechanické ovládání hrnců postačí při delích časech, kde nevadí mení nepřesnosti, ale pokud chcete pravidelně krátkým časem vařit například vejce, bude výhodnějí elektronické přesné ovládání. Větina parních hrnců je ji vybavena velmi uitečnou nádobou na vaření rýe, polévek a podobných pokrmů.
Suení
Velké mnoství vitamínů a důleitých minerálů zachováme při suení zeleniny i ovoce, které bylo v oblibě u naich babiček. Ty suily i bylinky nebo houby. Pokud vám připadá tento způsob uchování zeleniny nemoderní, uvědomte si, e v kadé sáčkové polévce je kromě mnoství různých chemických dochucovacích a stabilizačních látek také suená zelenina a byliny, aby dodaly alespoň trochu chuti. Pouít do jídel suenou zeleninu jsme tedy vlastně zvyklí.
K suení můeme sice pouít letní teplo a noviny, ale mnohem efektivnějí a jednoduí je vyuití suiček ovoce. Plochá síta, kterých můeme stohovat na tělo suičky a 30, dovolí suit na malém prostoru, který přístroj zabírá, velké mnoství potravin. Proto je dobré při výběru suičky ovoce zjistit maximální počet sít pro které je suička určena, ale i počet dodávaných sít, který se nejčastěji pohybuje okolo 5 ks. | Suení kříal ale i zeleniny do polévek, hub i bylin - suička ovoce Gallet | Některou zeleninu i ovoce je vhodné před suením blanírovat, aby se zabránilo ztrátě barvy nebo chuti. V suičce lze usuit také placky z rozmixovaného ovoce.
Zavařování
Zejména ovoce, zeleninu, ale i maso je moné konzervovat zavařením. Ovoce zavařujeme ve sladkém nálevu, zeleninu v kyselém a maso zpravidla ve vlastní ávě tak, abychom zamezili přístupu vzduchu k potravinám. Vdy je nutné po naplnění a zavíčkování sklenic ve řádně prohřát, aby se zničily bakterie, které mohou potraviny znehodnotit, ale nepřehřát aby se nerozvařila zejména zelenina a ovoce. Při chladnutí se sniuje objem obsahu sklenice a tím se víčko přichytí a vznikne podtlak, který hermeticky uzavře sklenici. Na prohřívání sklenic mají hospodyňky různé metody, ve vodě v páře nebo v troubě. Vechny ale vyadují hlídání teplot a času ohřevu. Automatický zavařovací hrnec se postará o správnou teplotu i čas zavařování sám. Můeme jej vyuít i pro udrování teploty větího objemu polévek, omáček nebo horkých nápojů u kterých vyuijeme i výpustný kohout k jejich čepování.
Zavařovat je vhodné i marmelády, které můeme připravit v domácích pekárnách. Ty jsou toti vybaveny míchacími lopatkami a tak nás mohou ochránit před dlouhým a nudným mícháním v hrnci.
Čerstvé ávy
Pochopitelně nemohu opomenout zdraví prospěné čerstvé ávy z ovoce i zeleniny, které připravíme pomocí odavňovačů. Nerozířenějí odstředivé odavňovače pracují rychle a vyrobí jak ávu tak i vlhkou dr, kterou můete dále vyuít například do buchet. Jejich nevýhodou je poměrně náročné čitění, oproti dalím způsobům mení výtěnost a díky vysokým otáčkám i vysoká oxidace ávy. Jejich výhodou je rychlost, jednoduchost konstrukce a cena.
Na trhu se ji objevují i nekové odavňovače, které jsme dříve znali jako málo obvyklé přísluenství kuchyňských robotů nebo mlýnků na maso. Pracují o něco pomaleji a ávy spíe lisují, take nedochází k vysoké oxidaci. | Čerstvé ávy z ovoce i zeleniny jsou vítaným a zdravým osvěením - odstavňovač Bosch | Výtěnost ávy je zde vyí a u některých modelů ji lze nastavit. Výhodou je i snazí čitění, nevýhodou vyí cena.
Jogurty
Jako člověk, který měl monost pít mléko přímo na kravíně z chladícího zařízení musím prohlásit, e to co koupíme v obchodě má zcela jinou chu. Nechci se zabývat tím proč, ale dovolím si poznamenat, e pokud mléko po čase nezkysne ale zatuchne, je něco patně. Stejně tak kupované jogurty a na výjimky připomínají spíe puding ne prastarou východní pochoutku.
Sice asi nebudeme chovat krávu v obýváku, ale natěstí existují mlékomaty, kde si můeme načepovat mléko přímo nadojené od krav, které je jen zchlazené. Pokud máte obavy z bakterií, které se mohou výjimečně vyskytnout, vězte, e mléko před přípravou jogurtu podle větina receptů zahříváte na teplotu 80°C, při které se zničí. Osobně toto mléko piji bez úpravy a jetě jsem neměl problém.
Mléčné kultury si můete zakoupit také v mlékomatech nebo vyuít některý z ivých jogurtů jako základ pro svůj výrobek. Pak je ji důleitá stabilní teplota, které nejjednodueji dosáhnete pomocí jogurtovače. Tento přístroj spotřebovávající jen minimum energie, který udrí správnou teplotu po nastavený čas, take není třeba nic hlídat a můete vyrábět jogurt i kdy nejste doma. Přístroj za pár stokorun můe uetřit hromadu času. Podobně lze vyrábět i tvaroh, sýry nebo kefír.
Chléb a mouka
Kdy jsem narazil na informaci o tom, e se do průmyslově vyráběného chleba přidává L-cystein (E920) vyráběný z vlasů a chlupů hledal jsem dalí informace. Poté jsem se rozhodl péct chleba sám. Zdravě a postaru. Natěstí ho nemusím připravovat tak pracně jako nae prababičky, protoe existuje pekárna | Pekárna Eta Vital, která umoní nastavit kadý krok vlastního programu a péct kváskový chléb | , která má variabilní program s nastavením délky jednotlivých kroků a tak mohu péct i chleba z kvásku. Větina pekáren na trhu je vybavena mnoha programy pro nejrůznějí pečivo, těsto i marmelády, ale plně nastavitelný program nemá, stejně jako program na tradiční pečení z kvásku. Ale i zde upečete chutný chléb z kvasnic.
Pomocí moderních kuchyňských robotů s mlýnky na obilí můeme dokonce vyrobit i vlastní mouku a mít pod kontrolou celý proces výroby chleba. Věřím tomu, e obilí nám farmáři prodají.
Moná si říkáte stejně jako já, kam povede, kdy budeme vechno sami vyrábět doma. Zdraví je ale přednějí. Natěstí máme spoustu přístrojů, které nám v tom pomohou a třeba se tak podaří donutit potravinářské firmy vyrábět konečně zase kvalitní potraviny.
Články s podobnou tématikou:
|
|
Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00 Zaloení stránek 20.7.2005 Staňte se fanouky, dovíte se o nových článcích v předstihu.
|